Navigatie >> Dazenbeet Daas Dazenval

Dazenval

Een dazenval is een ideaal milieuvriendelijk middel om de overlast van dazen te beperken.

De dazenval werkt zonder gif, geluid of elektriciteit. Een dazenval bestaat uit een grote zwarte bal met daarboven een trechtervormig dakje. Deze trechtervorm is met de punt omhoog.

Op het plaatje hieronder is het systeem duidelijk te zien. De val wordt bijvoorbeeld met een driepoot hangend bevestigd.

Werking dazenval

Dazenval Dazen zoeken hun prooi vooral op het zicht en op warmte. Doordat de zwarte bal vrij hangt zal deze licht bewegen door de wind. Daarnaast neemt de zwarte kleur snel wartmte op als de zon er maar eventjes op schijnt. De combinatie van de wiegende beweging en de uitstraling van warmte is voor dazen het teken om "tot de aanval over te gaan".

Wanneer de daas eenmaal op de bal zit zal het bedrog snel duidelijk zijn. Net als alle andere insecten zal de daas omhoog wegvliegen en zo door de trechtervorm in een ruimte terecht komen waar geen uitweg meer is. De daas zit in de val!

Geschikt voor paarden, vee en mensen.

Insectenval voor dazen De dazenval zal de overlast beperken voor paarden en vee maar zeker ook voor mensen. Iedereen die met paarden of vee werkt zal wel eens een dazenbeet hebben opgelopen. Dit type kan, afhankelijk van de plek, wel tot een paar honderd dazen per dag vangen.

Waar en wanneer gebruiken

De dazentijd is op zijn hoogtepunt in de nazomer. Dazen komen vooral voor in de buurt van weiden en bossen. Vooral als er ook water, runderen en paarden in de buurt zijn. Na het middaguur zijn ze het actiefst.

Heb je paarden of runderen en wil je de overlast van dazen beperken? Overweeg dan deze val. Ook horecagelegenheden met terrassen, die in een "dazenvriendelijk" gebied liggen kunnen baat hebben bij een dazenval.