Navigatie >> Dazenbeet Daas Dazenval

Daas

Wat is een daas eigenlijk? Dazen behoren tot de bloedzuigende insecten en er zijn verschillende soorten. De meest bekende zijn de: regendaas, brems, bremster, paardenvlieg, steekvlieg, runderdaas (tabanus), goudoogdaas (chrysops) en blinde daas.Vaak worden ze verwart met een horzel. Deze steken of bijten echter niet. Een daas is redelijk opvallend vanwege zijn ogen en gevlekte vleugels. Hier zie je wat afbeeldingen van dazen.

Daaspaardenvlieg
DazenSteekvlieg

Dazen

Dazen zijn redelijk agressief en bijten snel. Ze kunnen je hardnekkig achtervolgen en vliegen wel 25 km/u. Ze landen op je huid en bijten direct. Het zijn de vrouwelijke dazen die bijten. Het eiwitrijke bloed hebben zij nodig om de eitjes te laten rijpen.

Een daas kan ook dwars door dunnere kledingstukken heen bijten. Een dazenbeet kan een behoorlijk pijnlijke plek opleveren en je kan er meerdere dagen last van hebben. Om vee en paarden te beschermen tegen deze vervelende vliegen kun je overwegen een dazenval aan te schaffen.

Activiteit dazen

Dazen zijn overdag actief dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld muggen. Het actiefst zijn ze na het middaguur als de zon zijn hoogste punt heeft bereikt. Ze komen vaak voor in de buurt van weiden en bossen, vooral als er paarden, runderen en water in de buurt zijn.